Dr. Patai Árpád – gastroenterológus szakorvos – Curriculum vitae

1981 óta él Szombathelyen. A Semmelweis Egyetem elvégzése után a Markusovszky Kórházban belgyógyászati, gasztroenterológiai szakvizsga, diabetológiai licence-vizsga mellett PhD fokozatot szerzett. 1996-ban kinevezték a szombathelyi endoszkópos laboratórium vezető főorvosává. 2008-ban fölkérték a soproni kórház gasztroenterológiai osztályának a megalapítására. 2014-2021 között vezette a Markusovszky Kórház Gasztroenterológiai és Belgyógyászati Osztályát.

Tudományos közleményeinek a száma meghaladja a kétszázat, független idézettsége ezer, összesített impakt faktora 150 fölötti, több nemzetközi lap lektora. Az epeúti endoszkópos szövődmények csökkentésével kapcsolatos megfigyeléseit több nemzetközi szakmai irányelvbe beépítették, javaslatait a világ fejlett országaiban bevezették. Számos tudományos rendezvényen szerepelt, a pécsi és a budapesti orvosegyetem továbbképzésein oktat.

A magyar orvosi nyelv fejlesztése szívügye, két alkalommal nyerte el a legjobb magyarnyelvű gasztroenterógiai közlemény díját, 2017-ben meghívták a Magyar Belorvosi Archívum szerkesztőbizottságába. Elismerései között szerepel az European GastroUpdate legjobb előadás díja, a Veszprémi Akadémiai Bizottság legjobb PhD munkája és volt az év orvosa a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban.

Két alapítványt hozott létre, a dr. Zsámbéky Pál Belgyógyászati Alapítvány több millió forinttal támogatta a kórház fejlődését, a feleségével közösen 2001-ben bejegyzett Vitalitas Művészeti Alapítvány 2018-ig a Vitalitas Galériában 88 kiállítást rendezett.

További életrajzi információ az alábbi linken.

Dr Patai Árpád gasztroenterológus
Kolonoszkópia közben