Vastagbéltükrözés Szombathelyen (kolonoszkópia)

A kolonoszkópia (vastagbéltükrözés = colonoscopia) a tápcsatornai endoszkópos vizsgálatok egyik fajtája. A vizsgálat célja a vastagbél teljes áttekintése, gyakran még a vékonybél végső szakaszának a megvizsgálására is sor kerül.

vastagbéltükrözés szombathelyen - kolonoszkópia
A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) vázlata

Különösen fontos célja a kolonoszkópiának az, hogy a vastagbélrák típusos tüneteinek még a kialakulása előtt fölismerésre kerüljenek a rákmegelőző állapotok, amelyeknek a megfelelő kezelésével a vastagbélrák kialakulása megelőzhető.

Felkészülés vastagbéltükrözésre


A vastagbéltükrözés előtti három napban célszerű rostban szegény diétát tartani és egyúttal törekedni arra, hogy naponta legyen székletünk. (A növényi rostokban gazdag diéta egyébként rendkívül egészséges, de vastagbéltükrözéskor az esetlegesen bélben maradó salakanyag a vizsgálat értékelhetőségét gátolja.) Kerüljük ebben a három napban a magokat, a zöldség- és gyümölcsféléket.

A vizsgálat előtti napon már semmilyen táplálékot ne vegyünk magunkhoz, fogyasszunk azonban sok folyadékot, vizet vagy teát, a vizsgálat előtti délután legalább 2-3 liternyit.

A vizsgálat napján a szokásos gyógyszereket általában be kell venni.

A vastagbélpolip endoszkópos vizsgálat során könnyen fölismerhető
A vastagbélpolip endoszkópos vizsgálat során könnyen fölismerhető

A vastagbél polipja többnyire a vastagbelet belülről bélelő hámból kiinduló sejtburjánzás következtében kialakuló növedék, amely több éves folyamat után elrákosodhat.

E több éves folyamatot általában nem kíséri semmilyen panasz, tünet, gyakorta nem jelzi hasi ultrahang vagy hasi CT-vizsgálat, a vérből végzett laboratóriumi vizsgálat sem mutat általában semmilyen kóros elváltozást.

Az esetlegesen előforduló kis vérezgetés jelentéktelen, amely még laboratóriumi székletvizsgálattal is csak az esetek kisebb részében mutatható ki.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy egyre gyakorabban fordul elő az utóbbi években és sajnos, nem egy esetben csak elrákosodott formában kerül fölismerésre.

A vastagbéltükrözés gyakorlott kézben ritkán jár fájdalommal, amely a vizsgálat előtt vagy alatt adott bódító és/vagy fájdalomcsillapítóval eredményesen szüntethető.

A vastagbélpolipot a nyelénél hurokkal ragadjuk meg
A vastagbélpolipot a nyelénél hurokkal ragadjuk meg

Óriási előnye a vastagbéltükrözésnek, hogy a fölfedezett polip már a vizsgálat során eltávolítható. Az eltávolított képlet, vagy csípővel bárhonnan vett minta szövettani vizsgálattal tanulmányozható. A vastagbélpolip nyelére az endoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezett hurkot helyeznek föl, majd elektromos áram segítségével a növedéket levágják.

A vastagbélpolip-levágás semmiféle fájdalommal nem jár, az esetleges szövődmények (vérzés, bélátfúródás) nagyon ritkák (egy ezrelék), és vagy endoszkóposan vagy sebészileg gyógyíthatók, a halálozás egy tízezrelék alatti.

A levágott polip szövettani vizsgálatra kerül, melynek során választ adnak arra, hogy a polipban megjelentek-e rosszindulatú sejtek, és arra, hogy ezek maradéktalanul eltávolításra kerültek-e.

A polip helye hamarosan begyógyul, a polipot szövettani vizsgálatra távolítjuk el
A polip helye hamarosan begyógyul, a polipot szövettani vizsgálatra távolítjuk el

Az egészben eltávolított polip helye hamarosan begyógyul. Igen ritkán fordul elő utóvérzés, amely általában egy újabb kolonoszkópia során csillapítható.

A polip szövettani vizsgálata alapján döntenek arról, hogy mikor kell az ellenőrző vizsgálatnak megtörténnie. A kontroll endoszkópiának a jelentősége nagy, hiszen akiben volt már polip, abban új polip is keletkezhet ill. esetlegesen a polip kiújulhat.

Az időben elvégzett vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), a rendszeres ellenőrzés a vastagbélrák-megelőzés leghatékonyabb eszköze.

Időpontfoglalás vastagbéltükrözésre

Dr. Patai Árpád belgyógyász-gasztroenterológus vastagbéltükrözésére időpontot foglalni hétfőtől péntekig 14 és 17 óra között az alábbi telefonszámon lehet:

Telefonszám: +36 20 387 68 08

A magánrendelő a szombathelyi Vitalitas Egészségközpontban található.

A rendelő az udvaron található. A bejárat melletti csengő megnyomása utáni berregő hangra lehet a kapuszínen át bejutni.

Ha ide kattint, a Google-térképen is elérhető a magánrendelő. A pontos cím: 9700 Szombathely, 11-es Huszár út 19.

vitalitas térkép