Gyomortükrözés (gasztroszkópia) Szombathelyen

A gasztroszkópia (gyomortükrözés, gastroscopia) a tápcsatornai endoszkópia egyik fajtája. Nevezik felső pánendoszkópiának is, hiszen a garat, a nyelőcső, a gyomor teljes, a nyombél felső szakaszának vizsgálatára alkalmas.

Gyomortükrözés: a gasztroszkópia során a nyombélig vezetjük a műszert
Gyomortükrözés: a gasztroszkópia során a nyombélig vezetjük a műszert

A vizsgálat előtt semmiféle táplálék, folyadék nem fogyasztható. A vizsgálatot megelőző napon bármi megehető, megiható éjfélig, a vizsgálat napján még egy pohár tejet sem szabad magunkhoz venni. A reggeli órákban rendszeres szedett gyógyszerek bevételét föltétlenül kell egyeztetni a vizsgálatot javasló orvossal.

A vizsgálat megfelelő gyakorlattal elvégezve fájdalmatlan. A kellemetlenséget a gyomornak a levegővel való felfújása jelenti, illetve az ennek következtében kialakuló hasi feszülés, mely miatt célszerű a szoros nadrágszíjat, szoknyát meglazítani.

Igen kellemetlen lehet a böfögés, öklendezés kényszere, melyet a vizsgálat előtt adott (sajnos, meglehetősen keserű) érzéstelenítő oldatnak a garat területére való juttatásával mérsékelnek.

A vizsgálat alatt a szájban képződő nyálat nem célszerű lenyelni, hiszen az a légutakba juthat, és így kínzó köhögési kényszert vált ki. Legegyszerűbb ezt a szájnyíláson át kicsorgatni az arc alá helyezett lepedőre, papírvattára.

Gasztroszkópia: vérzéscsillapítás EHT szondával
Gasztroszkópia: vérzéscsillapítás EHT szondával

Nem kell attól tartani, hogy a gyomortükröző eszköz nem juttatható le a gyomorba, hiszen ennek átmérője lényegesen kisebb, mint az általában lenyelt falaté. Ha valakinek szűkülete van (ilyenkor sok esetben már csak folyadékot képes lenyelni), akkor a szűkült területig történik az endoszkópos vizsgálatot. (A szűkület megvizsgálása igen értékes infomációt nyújthat.)

Vénás injekció beadása után bódított állapotban is elvégezhető a gyomortükrözés. Ennek föltétele (ha járóbetegként történik a vizsgálat), hogy jöjjön kísérő, aki a vizsgálat befejezése után (ha az orvos elbocsáthatónak ítéli meg a beteget) a páciensnek segítséget nyújt a közlekedésben. Hazaérkezéskor a legcélszerűbb még egyet bólintani.

Gasztroszkópia: érmalformáció kezelése APC-vel
Gasztroszkópia: érmalformáció kezelése APC-vel

Nagyon lényeges, hogy a bódítást követően ne vállakozzunk gépkocsivezetésre illetve semmilyen veszélynek ne tegyük ki magunkat!

A vizsgálat után előfordulhat hányinger, hasi feszülés, egy-két napig nyeléskor a torokban némi kellemetlenségérzés, mindezek maguktól elmúlnak. Abban az esetben, ha hasi vagy mellkasi fájdalom, csuklás, véres hányás, szurokfekete széklet, láz jelentkezne, haladéktalanul értesíteni kell a vizsgáló orvost!

Időpontfoglalás gyomortükrözésre

Dr. Patai Árpád belgyógyász-gasztroenterológus gyomortükrözésére időpontot foglalni hétfőtől péntekig 14 és 17 óra között az alábbi telefonszámon lehet:

Telefonszám: +36 20 387 68 08

A magánrendelő a szombathelyi Vitalitas Egészségközpontban található.

A rendelő az udvaron található. A bejárat melletti csengő megnyomása utáni berregő hangra lehet a kapuszínen át bejutni.

Ha ide kattint, a Google-térképen is elérhető a magánrendelő. A pontos cím: 9700 Szombathely, 11-es Huszár út 19.

vitalitas térkép