Vastagbélpolip-eltávolítás endoszkóppal, a vastagbélrák megelőzése

Mi az a vastagbél polip?

A vastagbél polipja többnyire a vastagbelet belülről bélelő hámból kiinduló sejtburjánzás következtében kialakuló növedék, amely több éves folyamat után elrákosodhat.

E több éves folyamatot általában nem kíséri semmilyen panasz, tünet, nem jelzi hasi ultrahang vagy hasi CT-vizsgálat, a vérből végzett laboratóriumi vizsgálat sem mutat általában semmilyen kóros elváltozást.

vastagbélpolip
A vastagbélpolip endoszkópos vizsgálat során könnyen fölismerhető

Az esetlegesen előforduló kis vérezgetés jelentéktelen, többnyire csak laboratóriumi székletvizsgálattal mutatható ki. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy egyre gyakoribb a környezetünkben, és sajnos, nem egy esetben csak elrákosodott formában kerül fölismerésre.

A vastagbélrákhoz vezető folyamat időben történő fölfedezésében a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia = colonoscopia) játszik kiemelkedő szerepet.

Vastagbélpolip eltávolítása vastagbéltükrözés során

A vastagbéltükrözés gyakorlott kézben ritkán jár fájdalommal, amely a vizsgálat előtt vagy alatt adott fájdalomcsillapítóval eredményesen szűntethető. Óriási előnye a vastagbéltükrözésnek, hogy a fölfedezett polip már a vizsgálat során eltávolítható. Az eltávolított képlet, vagy csípővel bárhonnan vett minta szövettani vizsgálattal tanulmányozható.

A vastagbélpolip nyelére az endoszkóp munkacsatornáján keresztül bevezetett hurkot helyeznek föl, majd elektromos áram segítségével a növedéket levágják.

A vastagbélpolip-levágás semmiféle fájdalommal nem jár, az esetleges szövődmények (vérzés, bélátfúródás) nagyon ritkák (egy ezrelék), és vagy endoszkóposan vagy sebészileg gyógyíthatók, a halálozás egy tízezrelék alatti.

Levágott polip szövettani vizsgálata

A levágott polip szövettani vizsgálatra kerül, melynek során választ adnak arra, hogy a polipban megjelentek-e rosszindulatú sejtek, és arra, hogy ezek maradéktalanul eltávolításra kerültek-e. Az egészben eltávolított polip helye hamarosan begyógyul. Igen ritkán fordul elő utóvérzés, amely általában egy újabb kolonoszkópia során csillapítható.

A polip szövettani vizsgálata alapján döntenek arról, hogy mikor kell az ellenőrző vizsgálatnak megtörténnie. A kontroll endoszkópiának a jelentősége nagy, hiszen akiben volt már polip, abban új polip is keletkezhet ill. esetlegesen a polip kiújulhat. Az időben elvégzett vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), a rendszeres ellenőrzés a vastagbélrák-megelőzés leghatékonyabb eszköze.